Az érintés művészete

297834328_472515630974390_3056490559217696504_n
Az érintés művészete
Az emberi érintés minőségeit kutató foglalkozás és párkapcsolati tréning.
A tréningre a pároddal vagy egy barátoddal érkezz!
A nevem Grecsó Zoltán táncpedagógus és Life Coach, idén első alkalommal és kisérleti jelleggel szervezek olyan foglalkozásokat, ami az önmagunkkal és párunkkal való együttérzést, együttműködést minőségeinek fejlesztését célozza meg.
Teszem ezt az általam régóta ismert, leginkább beszélt nyelven:
a szabadmozgás és a tánc segítségével.
Így a közös munkára kifejezetten szerelmespárok és barátok jelentkezését várom.
A közös és az egyéni munka során is a Kontakt-improvizáció és az Integrált-anatómia eszköztárával ismerkedhettek meg a résztvevők.
A foglalkozás önismereti fókusszal inul, csak ezután nyitunk a közös elmélyülést is segítő feladatok felé. Célom, hogy a részvevők közös élményszerzésen túl, képesek legyenek a tudatos nonverbális kommunikációra.
Van intelligens és van érdeklődő érintés, de van görcsösen merev is. Van távolságtartó, tolakodó, céltalan, tiszteletlen és még sorolhatnám azokat, amelyek mégsem keltenek jó
érzéseket. Talán elég, ha megjegyzem, hogy szerencsére van precízen finom és gyöngéd érintés is. A tudatalattink pillanatok alatt levonja a konzekvenciákat az észlelt minőség kapcsán és kialakulhat a bizalom vagy a bizalmatlanság. Talán az a példa szemlélteti ezt leginkább, hogy az a csecsemő amelyiket édesanyja bizonytalanul tart: szorong.
Ahhoz, hogy biztonságosan érintsünk, meg kell nyitnunk tenyerünk és lazán kell tartanunk az ujjainkat. Minden formát precízen és finoman, nagyon koordináltan követ a tenyér és az ujjbegyek összehangolt munkája miniméterről-miniméterre. S persze ott vagyunk a mozdulatunkban, jelen, mint egy táncművész és erre mindenki képes.
Próbáljunk nyugodtak és koncentráltak maradni amikor érintünk, még akkor is, ha hirtelen zavarba jöttünk a sok intimitástól, mert sajnos ez elég gyakran előfordul, de ha még ilyenkor is tudatosak maradunk akár még a disszociációs folyamatainkat is tettenérhetjük, ami hihetetlen nagy segítség lehet a hétköznapokban, főleg ha ezen folyamatokat képessé leszünk kontrollálni.
Az intimitásra és a közelségre adott reakcióink tudatosítani remek dolog, sokat megtudhatunk így a kötődési mintáinkról is.
Az asszisztensem, akin a gyakorlatokat mutatom majd be : Csóka Liza lesz.
Innen is köszönet érte, hogy segít nekem.
Regisztráció:
Google Űrlapon keresztül:
A maximális létszám 20 fő / 10 pár
A kurzus ára: 4.000 Ft / fő
Fizetni elsősorban készpénzben, órák végén tudtok majd.
Öltözék:
Fontos, hogy az öltözék kényelmes legyen! Hozz magaddal az órára zoknit (lehetőleg ne műszálasat), melegítőnadrágot, valamint hosszú és rövid ujjú felsőt is. Kérlek, semmiképpen se gyere nejlonharisnyában, és ne hagyd magadon a nagy fülbevalóidat, ékszereidet. Az órára a smink nem ajánlott. Műkörmökben az óra nem látogatható.
Helyszín:
A kurzus a megszokott helyen, a Movein Stúdióban lesz, amit a Jurányi Ház “B” lépcsőházának harmadik emeletén találtok. Ha elbizonytalanodtok keressétek Kiflit a kutyámat, aki a sarokban fekszik majd.
Rólam és a tanításról:
2003-ban, már egyetemi tanulmányaim alatt elkezdtem kortárs táncot tanítani. Azóta kutatom az emberi test megoldásainak miértjeit: legyen szó a legegyszerűbb vagy a legkomplexebb mozdulatokról.
Egyre koncentráltabb az a tudás, amit máig felhalmoztam, miközben egyre nagyobb tisztelettel és alázattal oktatom azt, ami engem azzá tett, akivé.
Az évek alatt nagyon sokat formálódott, hogy mit és hogyan tanítok, de talán a türelmem lehet az, ami számomra és a növendékeim számára is mindig a legfontosabb ismérve az óráimnak. Abban hiszek, hogy érdemes kísérletezni vagy csak próbálkozni és nem kell mindig tökéletes kivitelezésre törekedni azonnal.
Abban is hiszek, hogy többet ésszel, mint erővel, hogy először a fontos tudnivalók megértése és csak ezt követheti az energia. Ennek kapcsán volt választott témám a szakdolgozatom megírásánál “A vizualizáció a táncoktatásban.”
Először mindig az anatómiai megoldásaink igényeinek ismerete lehet a legfontosabb. Ezt követően annak készséggé alakítása lehet a következő feladatunk. Persze ezzel párhuzamosan az is fontos, hogy milyen élményeket élünk meg miközben mozgunk. Hogy megtanuljunk figyelni önmagunkra és környezetünkre egyidőben.
Fotó: Dömölky Dániel