„Élj otthonosan!” 07.18-21

zoli_portre_domolky_daniel_PRINT_023
Élj otthonosan!
Érzékenyítő program a testtudat, a kinesztetikus intelligencia, a reziliens működés és
a proprioceptív érzékelés fontosságáról
Óraleírás:
,,A delphoicától jóslást kértek az emberek, a jövőjükre, a sorsukra voltak kíváncsiak.
A jós azt felelte: ismerd meg önmagadat, és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod te vagy.
Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, és jellemed,
személyiséged alakítja, formálja jövődet. Változtass magadon, és változni fog a
sorsod is. Fogadd el magadat, és el tudod majd fogadni sorsodat is.
(Popper Péter)
Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk saját testük jobb és pontosabb megismeréséhez és
megértéséhez, először is tisztába kell kerülnünk az emberi test anatómiai
és biomechanikai ismérveivel, hiszen az önismeret a pszichológiai és a szomatikus
működésünk feltérképezésével kezdődik. Már az is nagyon sok információval bír, ha
megfigyeljük, hogyan állunk hiszen a testtartás dinamikus fejlesztésének rengeteg előnye van. A jobb tartás növeli a test hatékonyságát, csökkenti a kötöttséget mind mentális, mind fizikai szinten, mivel a fizikai feszültség és kimerültség automatikusan negatív hatással van a hangulatra és az élethez való általános hozzáállásra. Ha fizikailag felkészültek vagyunk, sokszor legyőzhetetlennek tűnő nehézségeken is könnyűszerrel felül tudunk kerekedni. Az energiával telt test önbizalmat áraszt, a megnövekedett koordinációs és megfigyelési képesség segít a táncban is hatékonyabban fejlődni, de a mindennapi életben is jelentkeznek pozitív hatásai.
Az érzések a testben laknak, de akkor miért próbáljuk mi, emberek évezredek óta annyira görcsösen elnyomni a gondolatot is, hogy egy testben élünk? Albérlőknek hisszük magunk, pedig ez az otthonunk!
Kurzusom központi témája a testtudat. A tudat, hogy van, a tudat, hogy
engedelmessé tehető.
A kurzuson minden alkalommal mást és mást élhetünk meg önmagunkról, hiszen
minden alkalommal különböző nézőpontból indul a közös munka.
Regisztráció: Google Űrlapon keresztül
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxd53J6MiEgFGcewc6IClEdHj–gXrYkJnvq99Eb0rsZpPcA/viewform?usp=sf_link
Öltözék:
Fontos, hogy az öltözék kényelmes legyen! Hozz magaddal az órára zoknit (lehetőleg ne műszálasat), melegítőnadrágot, valamint hosszú és rövid ujjú felsőt is. Kérlek, semmiképpen se gyere nejlonharisnyában, és ne hagyd magadon a nagy fülbevalóidat, ékszereidet. Az órára a smink nem ajánlott. Műkörmökben az óra nem látogatható.
Helyszín:
A kurzus a megszokott helyen, a Movein Stúdióban lesz, amit a Jurányi Ház “B” lépcsőházának harmadik emeletén találtok. Ha elbizonytalanodtok keressétek Kiflit a kutyámat, aki a sarokban fekszik majd.
Rólam és a tanításról:
2003-ban, már egyetemi tanulmányaim alatt elkezdtem kortárs táncot tanítani. Azóta kutatom az emberi test megoldásainak miértjeit: legyen szó a legegyszerűbb vagy a legkomplexebb mozdulatokról.
Egyre koncentráltabb az a tudás, amit máig felhalmoztam, miközben egyre nagyobb tisztelettel és alázattal oktatom azt, ami engem azzá tett, akivé. Az évek alatt nagyon sokat formálódott, hogy mit és hogyan tanítok, de talán a türelmem lehet az, ami számomra és a növendékeim számára is mindig a legfontosabb ismérve az óráimnak. Abban hiszek, hogy érdemes kísérletezni vagy csak próbálkozni és nem kell mindig tökéletes kivitelezésre törekedni azonnal.
Abban is hiszek, hogy többet ésszel, mint erővel, hogy először a fontos tudnivalók megértése és csak ezt követheti az energia. Ennek kapcsán volt választott témám a szakdolgozatom megírásánál “A vizualizáció a táncoktatásban.”
Először mindig az anatómiai megoldásaink igényeinek ismerete lehet a legfontosabb. Ezt követően annak készséggé alakítása lehet a következő feladatunk. Persze ezzel párhuzamosan az is fontos, hogy milyen élményeket élünk meg miközben mozgunk. Hogy megtanuljunk figyelni önmagunkra és környezetünkre egyidőben