Testtudat és szabadtánc Grecsó Zoltánnal

Élj otthonosan! -A testedben
4 napos intenzív testtudat és szabadtánc kurzus előképzettségtől függetlenül, mindenki számára szabadon.
A kurzus ideje:
2023. 08. 28.- 2023. 08. 31, 20:00-21:45 (hétfőtől-csütörtökig)
A kurzus helye:
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Óraleírás:
,,A delphoicától jóslást kértek az emberek, a jövőjükre, a sorsukra voltak kíváncsiak.
A jós azt felelte: ismerd meg önmagadat, és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod te vagy.”
(Popper Péter)
A kurzus központi témája a testtudat és a szabadtánc.
Az érzetek, amiket megélünk miközben mozgunk és a figyelem amelyikkel megvizsgáljuk a működését.
A kurzuson minden alkalommal mást és mást élhetünk meg önmagunkról, hiszen minden alkalommal különböző nézőpontból indul a közös munka.
Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk saját testük jobb és pontosabb megismeréséhez és megértéséhez, először is tisztába kerülhetünk az emberi test anatómiai és biomechanikai ismérveivel, hiszen az önismeret a pszichológiai és a szomatikus működésünk feltérképezésével kezdődik.
Már az is nagyon sok információval bír, ha megfigyeljük, hogyan állunk, vagy járunk, hiszen a testtartás dinamikus fejlesztésének rengeteg előnye van. A jobb tartás növeli a test hatékonyságát, csökkenti a kötöttséget mind mentális, mind fizikai szinten, mivel a fizikai feszültség és kimerültség automatikusan negatív hatással van a hangulatra és az élethez való általános hozzáállásra. Ha fizikailag felkészültek vagyunk, sokszor legyőzhetetlennek tűnő nehézségeken is könnyűszerrel felül tudunk kerekedni. Az energiával telt test önbizalmat áraszt, a megnövekedett koordinációs és megfigyelési képesség segít a táncban is hatékonyabban fejlődni, de a mindennapi életben is jelentkeznek pozitív hatásai.
Öltözék:
Fontos, hogy az öltözék kényelmes legyen! Hozz magaddal az órára zoknit (lehetőleg ne műszálasat), melegítőnadrágot, valamint hosszú és rövid ujjú felsőt is. Kérlek, semmiképpen se gyere nejlonharisnyában, és ne hagyd magadon a nagy fülbevalóidat, ékszereidet. Az órára a smink nem ajánlott. Műkörmökben az óra nem látogatható.
Regisztráció:
Erre kurzusra regisztrálnod kell, várom levelitek a regisztracio@grecso.com e-posta címre.
A maximális létszám 25 fő.
Árak:
A teljes kurzus ára: 12.000 Ft
Óradíj: 3500 Ft
Ha teheted kérlek vegyél részt az egész kurzuson, az elejétől a végéig.
Fizetni elsősorban készpénzben, órák végén tudtok majd, ha maradt bérleted az elmúlt tanévből, azt természetesen felhasználhatod a kurzuson.
Helyszín:
A kurzus a megszokott helyen a Movein Stúdióban Stúdióban lesz, amit a Jurányi Ház “B” lépcsőházának harmadik emeletén találtok.
Ha először jársz a Jurányi házban, látogass el az Instagram pofilomra, így el tudlak navigálni a lépcsőkön és a folyósokon, hogy nehogy eltévedj.
Rólam és a tanításról:
2003-ban, már egyetemi tanulmányaim alatt elkezdtem kortárs táncot tanítani. Azóta kutatom az emberi test megoldásainak miértjeit: legyen szó a legegyszerűbb vagy a legkomplexebb mozdulatokról.
Egyre koncentráltabb az a tudás, amit máig felhalmoztam, miközben egyre nagyobb tisztelettel és alázattal oktatom azt, ami engem azzá tett, akivé. Az évek alatt nagyon sokat formálódott, hogy mit és hogyan tanítok, de talán a nyugodt, elfogadó és demokratikus légkör lehet az, ami számomra és a növendékeim számára is mindig a legfontosabb ismérve az óráimnak.
Abban hiszek, hogy érdemes kísérletezni vagy csak próbálkozni és nem kell mindig tökéletes kivitelezésre törekedni azonnal.
Abban is hiszek, hogy többet ésszel, mint erővel, hogy először a fontos tudnivalók megértése és csak ezt követheti az energia. Ennek kapcsán volt választott témám a szakdolgozatom megírásánál a vizualizáció szerepe a táncoktatásban.
Először mindig az anatómiai megoldásaink igényeinek ismerete lehet a legfontosabb. Ezt követően annak készséggé alakítása lehet a következő feladatunk. Persze ezzel párhuzamosan az is fontos, hogy milyen élményeket élünk meg miközben mozgunk. Hogy megtanuljunk figyelni önmagunkra és a környezetünkre egyidőben.