„Az érintés művészete”-Valentin-napi tréning

„Az érintés művészete”
A február 14.-i szerelemesek napja minden évben apropóul szolgál az érintés minőségeinek a kutatására: a tréningre a pároddal vagy barátoddal jelentkezz!
A kurzus ideje:
2024. 02. 16., 17:00-20:00 (három óra, péntek)
A kurzus helye:
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Maximális létszám 20 fő azaz 10 pár
Óraleírás és bemutatkozás:
A nevem Grecsó Zoltán, foglalkozásom tekintve táncpedagógus és Life Coach vagyok. Idén már második éve, de még mindig kisérleti jelleggel szervezek olyan foglalkozásokat, amelyik az önmagunkkal és vagy párunkkal való együttérzést, együttműködést, annak minőségeinek fejlesztését célozza meg.
Teszem ezt az általam régóta ismert, leginkább beszélt nyelven:
a szabadmozgás és a tánc segítségével.
Így a közös munkára kifejezetten szerelmespárok és barátok jelentkezését várom.
A közös és az egyéni munka során is a Kontakt-improvizáció és az Integrált-anatómia eszköztárával ismerkedhettek meg a résztvevők.
A foglalkozás önismereti fókusszal inul, csak ezután nyitunk a közös elmélyülést is segítő feladatok felé. Célom, hogy a részvevők közös élményszerzésen túl, képesek legyenek a tudatos nonverbális kommunikációra.
Van intelligens és van érdeklődő érintés, de van görcsösen merev is. Van távolságtartó, tolakodó, céltalan, tiszteletlen és még sorolhatnám azokat, amelyek nem keltenek jó
érzéseket.
Szerencsére van precízen finom és gyöngéd érintés is.
A tudattalanban pillanatok alatt levonjuk a konzekvenciákat az észlelt minőség kapcsán és kialakulhat a bizalom vagy a bizalmatlanság. Számomra az a példa szemlélteti ezt leginkább, hogy az a csecsemő amelyiket édesanyja bizonytalanul tart: szorong.
Ahhoz, hogy biztonságosan érintsünk, meg kell nyitnunk tenyerünk és lazán kell tartanunk az ujjainkat. Minden formát precízen és finoman, nagyon koordináltan követ a tenyér és az ujjbegyek összehangolt munkája miniméterről-miniméterre.
S persze ott vagyunk a mozdulatunkban, jelen, mint egy táncművész és erre mindenki képes.
Próbáljunk nyugodtak és koncentráltak maradni amikor érintünk, még akkor is, ha hirtelen zavarba jöttünk a sok intimitástól.
Az intimitásra és a közelségre adott reakcióink tudatosítása remek dolog, ekképpen sokat megtudhatunk a kötődési mintáinkról is.
Az asszisztensem, akivel a gyakorlatokat bemutatjuk: Csóka Liza táncművész.
Regisztráció:
Erre kurzusra regisztrálnod kell, várom levelitek a regisztracio@grecso.com e-posta címre. Leveledben kérlek írd meg párod keresztnevét is akivel érkezel.
A maximális létszám 20 fő / 10 pár
A kurzus ára: 6.000 Ft / fő
Fizetni elsősorban készpénzben, óra végén tudtok majd, de utalási lehetőségetek is van.
Öltözék:
Fontos, hogy az öltözék kényelmes legyen! Hozz magaddal az órára zoknit (lehetőleg ne műszálasat), melegítőnadrágot, valamint hosszú és rövid ujjú felsőt is. Kérlek, semmiképpen se gyere nejlonharisnyában, és ne hagyd magadon a nagy fülbevalóidat, ékszereidet.
Helyszín:
A kurzus a megszokott helyen, a Movein Stúdióban lesz, amit a Jurányi Ház “B” lépcsőházának harmadik emeletén találtok. Ha elbizonytalanodtok keressétek Kiflit a kutyámat, aki a sarokban fekszik majd.
Rólam és a tanításról:
2003-ban, már egyetemi tanulmányaim alatt elkezdtem kortárs táncot tanítani. Azóta kutatom az emberi test megoldásainak miértjeit: legyen szó a legegyszerűbb vagy a legkomplexebb mozdulatokról.
Egyre koncentráltabb az a tudás, amit máig felhalmoztam, miközben egyre nagyobb tisztelettel és alázattal oktatom azt, ami engem azzá tett, akivé. Az évek alatt nagyon sokat formálódott, hogy mit és hogyan tanítok, de talán a nyugodt, elfogadó és demokratikus légkör lehet az, ami számomra és a növendékeim számára is mindig a legfontosabb ismérve az óráimnak.
Abban hiszek, hogy érdemes kísérletezni vagy csak próbálkozni és nem kell mindig tökéletes kivitelezésre törekedni azonnal.
Abban is hiszek, hogy többet ésszel, mint erővel, hogy először a fontos tudnivalók megértése és csak ezt követheti az energia. Ennek kapcsán volt választott témám a szakdolgozatom megírásánál a vizualizáció szerepe a táncoktatásban.
Először mindig az anatómiai megoldásaink igényeinek ismerete lehet a legfontosabb. Ezt követően annak készséggé alakítása lehet a következő feladatunk. Persze ezzel párhuzamosan az is fontos, hogy milyen élményeket élünk meg miközben mozgunk. Hogy megtanuljunk figyelni önmagunkra és a környezetünkre egyidőben.